Kurs dietetyki ze znajomością zdrowego stylu życia

DLA KOGO KURS JEST PRZEZNACZONY?

Szkolenie przygotowuje Uczestnika/czkę pod względem praktycznym i teoretycznym z zakresu dietetyki i odchudzania, a także umożliwia (w cenie kursu) uzyskanie kwalifikacji i certyfikatu pozwalających na wykonywanie zawodu.

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

30 godzin

JAKI JEST CZAS TRWANIA KURSU?

Szkolenie może zostać przeprowadzone w trybach: stacjonarnym wieczorowym/dziennym; e-learningowym; hybrydowym (połączeniu trybu stacjonarnego i e-learningowego). Tryb kursu dostosowany jest do programu szkolenia i potrzeb Uczestnika.

SYLABUS

  • Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka:
    • układ hormonalny i układ pokarmowy (trawienie i wchłanianie).
    • narządy wewnętrzne,
    • skóra, włosy, paznokcie,
  • Zasady racjonalnego odżywiania:
    • bilans energetyczny organizmu,
    • wartość energetyczna pożywienia,
    • rola składników pokarmowych:
      • białka,
      • tłuszcze,
      • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
      • cholesterol,
      • węglowodany,
      • błonnik pokarmowy,
    • bilans wodny,
    • składniki nieodżywcze,
    • zasady racjonalnego żywienia: zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U, piramida żywienia, normy żywienia, tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Planowanie diety lekkostrawnej
    • cele i założenia diety lekkostrawnej,
    • dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej,
    • zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych,
    • planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej,
    • jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów.
  • Planowanie diety odchudzającej
    • analiza masy ciała,
    • przyczyny otyłości i metody leczenia otyłości,
    • źródła energii w diecie i metody ich ograniczania,
    • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
    • indeks glikemiczny i jego zastosowanie – BMI
    • popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej (m.in. dieta Dukana – dieta proteinowa),
    • ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”.
  • Suplementy w diecie
    • rola suplementów w diecie,
    • suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne,
    • typy suplementów wspomagających odchudzanie.

CZY PO UKOŃCZENIU KURSU MOŻNA UZYSKAĆ CERTYFIKAT? 

CERTYFIKAT I ZAŚWIADCZENIE

  • EVDC (European Vocational Development Certificate), wydawany przez
    Research and Development Centre ltd, United Kingdom.
  • Zaświadczenie wydawane przez KIRG.
  • Egzamin: TAK (2 ostatnie godziny szkolenia, w tym powtórzenie materiału
    i przygotowanie).

JAK MOGĘ ZAPISAĆ SIĘ NA SZKOLENIE?

Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy znajduje się na stronie portal.szkolen.pl.